Politiskt korrekt
by on januari 29, 2017 in BLOG

dansk_flagSvensk_flagga

Danskar säger vad dom tycker. Svenskar bara knyter näven i fickan, tycker, tänker och … tiger.
Ungefär så sa Anders Fogh Rasmussen i en TV-intervju. Så sant. En svensk yttrar sig bara efter att först ha känt in vad som är ”rätt.” Och ”rätt” betyder ”rätta in sig i ledet”.

Den svenska kultureliten talar via media om vad som gäller. Att sen upprepa det som den klicken har sagt är att vara ”politiskt korrekt”.
Den som har en avvikande uppfattning förlöjligas, demoniseras eller – kanske vanligast – nonchaleras. Och har man i ett sammanhang haft ”fel” uppfattning, så är man i princip körd i alla andra sammanhang också. Därför hukar man sig och håller tyst, även om det kokar inombords.

Några typiska ämnen där man verkligen måste vakta sin tunga är: Homosexualitet, flyktingpolitik och islam.
Den som uttrycker nåt som i de ämnena går emot kulturelitens etablerade åsikt, stämplas omgående som: Homofob, rasist och islamofob. Och vem vill få en sån stämpel? Då är man hellre tyst. En svensk tiger.

För att ändå lätta på trycket och nånstans bli tagen på allvar, söker sig kanske en frustrerad svensk till sammanhang där just ens egna åsikter är accepterade … ja, till och med önskvärda. Så skapas en subkultur, en ”omvända världen” med omvända värden.
Det här sänker taket och begränsar tankefriheten. I ett öppet samhälle måste alla åsikter få brytas mot varann på lika villkor. Åsiktsfrihet! Pluralism.

Sveriges Riksdag lever i sin egen bubbla. När människorna i Riksdagen vägrar samtala med vissa politiska motståndare, skickar det absolut fel signaler till oss andra. I Det Danske Folketing är det däremot högre i tak. Där talar alla med alla.

Danskarna har i flera undersökningar framstått som ”världens lyckligaste folk”. Kan det bero på att danskarna har en öppnare, mer tillåtande inställning till varann?
Fogh Rasmussen menar att det är högre i det danska taket än i det svenska. I Danmark förs en mer frejdig debatt, där olika åsikter faktiskt får komma fram och brytas mot varann.Anders_Fogh_Rasmussen
– Det är visserligen mycket galenskap som kommer fram i det samtalet, sa Rasmussen. Allt är inte så genomtänkt. Men det kommer i alla fall ut i ljuset.

Sagan om ”kejsarens nya kläder” är skriven av en dansk.
Sagan slutar med att H.C. Andersen låter ett litet barn vara ”politiskt inkorrekt” och högt säga det som alla har tänkt, men inte vågat säga.

Kejsarens_nya_kläder
Det är dags att göra som det lilla danska barnet i sagan: Högt och spontant säga vad vi tycker och tänker, utan att först hålla upp fingret och känna efter vart vinden blåser … vad som är ”politiskt korrekt”.

© Ingemar Olsson

Kommentera

© 2016 little beat music • ALL RIGHTS RESERVED • Webmaster : Fariborz Gudarz