Heja kungen!
by on november 19, 2016 in BLOG

KungUSAs presidentval har gjort mej till rojalist.
Många klagar på att Carl-Gustaf & Co kostar för mycket. Jag tycker numera att dom är värda varenda krona! Det som har övertygat mej är USAs smutsiga presidentval.
Sverige har en kung. Det är bra. Det skapar kontinuitet och besparar oss den osmakliga cirkus, som den amerikanarna just har utsatts för. Den kampanjen har kostat astronomiska summor och har framför allt skapat djupa klyftor, ställt olika grupper mot varann och befrämjat hat, förakt och diskriminering. Den har också tagit sanslöst stort utrymme i nyhetsrapporteringen världen över. Bevakningen av pågående krig, miljökatastrofer och svält, likaväl som positivt fredsarbete och medmänsklighet har fått stå tillbaka. Tragiskt!
Intresset har fokuserats på två (2) personer som talat illa om varann. Pinsamt!

Trump_vs_Clinton

Jo, det sägs mycket goja i dom svenska riksdagsvalen också. Och det är för stort fokus på partiledarna. Men det är inte alls som ett presidentval. Valen gäller nämligen inte statschefen. För han (eller hon) är redan vald. Personfixering på livstid! Så länge familjen Bernadotte ställer upp på detta, är jag tacksam. Familjen representerar Sverige utåt och är en klart enande faktor. Att den politiska makten ligger hos riksdagen är förstås en förutsättning.
Alltså – jag har blivit rojalist!Bernadotteklanen

Amerikanarna har valt en president som uttalat sig rasistiskt, främlingsfientligt, sexistiskt och vulgärt. Han har gjort komplicerade frågor till enkla slogans, skickligt utnyttjat sociala medier och varit demagog i stora massmöten. Jag påminns om att även Adolf Hitler hade motsvarande begåvning och sen valdes i demokratisk ordning.
Nej, tacka vet jag kungen!
Varken han eller det svenska systemet är perfekt. Långt därifrån. Men det är klart överlägset det amerikanska.

© Ingemar Olsson

9 Responses to Heja kungen!

  • Göran Johansson says:

   Visst har det varit en förödande osmaklig presidentkampanj i USA. Men man behöver väl inte bli rojalist för det. Titta på Finland, Tyskland, Italien, Portugal, Uruguay, Chile, Tanzania, Zambia m.fl. Hur mycket skrivs om dessa val? Finns det någon i Finland som vill ha monarki? Eller vill någon ha tillbaka kejsardömet i Tyskland. Nej, tänkte nog det. Monarkin är en helt anakronistisk företeelse och jag tror en majoritet av svenskarna numera är för republik.

   Göran J.

   • ingemar says:

    Jag talar bara om Sverige och vad jag tycker just nu.

    • Jon Thorbjörnson says:

     Du gör en jämförelse mella Sverige och USA och kommer fram till att Sverige är bättre.
     Någon annan menar att man kan jämföra med andra länder och komma fram till en annan slutsats.
     Du svarar ”jag talar bara om Sverige och vad jag tycker”.
     Det är inget fel i att tycka till med egna åsikter, men om du gör en jämförelse med USA måste ju en jämförelse med t.ex. Finland vara minst lika relevant. Du kan ju inte avförda en annan jämförelse med att du bara talar om Sverige. Det blir ju lite konstigt.

     • ingemar says:

      Förtydligande: Jag jämför enbart valsystemet för statschef i kungadömet Sverige med det för republiken USA. Som ett sidospår nämner jag även det svenska riksdagsvalet, utan att jämföra det med USAs val till senat och representanthus. Några andra länders system har jag inte nämnt. Men det gör jag gärna … en annan gång

    • Henric says:

     Nja, du talar inte enbart om Sverige utan du jämförde ju med USA. Och Göran jämförde då med länder som Finland och Tyskland, som väl rimligen är bättre länder att jämföra Sverige med. Så bara för att det varit ett ur många aspekter dåligt val i USA, så innebär väl inte det per automatik att det skulle bli så i Sverige? Vi skulle väl rimligen få det mer som i just Finland eller Tyskland. Eller vad tror du?

 1. Kristian Seger says:

  Hur tänkte du där?……stödjer rojalismen för att annat land valt en president som du inte delar uppfattning med
  Det går inte ens att jämföra eftersom det är helt av varandra olika positioner i respektive samhälle.
  //Kristian Seger

  • ingemar says:

   Kristian, så här tänkte jag : Skönt att Sverige slipper dyra presidentvalskampanjer. Kampanjen behöver ju inte vara osmaklig, tidskrävande och ta fokus från viktigare frågor. Men det kan uppenbart bli så. Det blev så i ett annat land. Jag ser alltså stora fördelar med det system vi har. Och då är jag väl rojalist. Eller hur tänker du?

Kommentera

© 2016 little beat music • ALL RIGHTS RESERVED • Webmaster : Fariborz Gudarz