Kvinnomakt
by on april 20, 2016 in BLOG

african_woman

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt får fortfarande göra sin röst hörd ibland. Jag hörde honom i ett radioprogram, där han talade han om vad han ser som två av världens just nu största problem:

1. Det religiösa våldet.
2. Att världens kvinnor har för liten makt

Helt rätt … och väldigt bra att han sa det! När han talade om religiöst våld, tänkte de flesta av oss lyssnare säkert på Al Qaida, Boko Haram, Al Shabab och Islamiska Staten. Men det sa inte Reinfeldt. Han ville nog vara försiktig och inte kallas för ”islamofob”.

isis_warrior
– Jag tror inte det finns en Gud, som uppmanar människor att döda andra, sa Reinfeld.

Jag tror de flesta lyssnare höll med.
Om jag hade medverkat i  programmet, så hade jag sjungit ”God Is Mother Too”
… på svenska, förresten – Som din mamma )
Många av oss tror inte heller på en Gud som ger män en överordnad makt över kvinnor. För just kvinnoförtryck sker ofta i Guds namn. Flera av mina kvinnliga vänner har flytt till Sverige från just sånt totalitärt religiöst förtryck.

Sverige är – historiskt sett – ett ’kristet’ land. Här har många av oss fått höra att ordet ”Gud” är synonymt med godhet, kärlek och tolerans – klassiskt kvinnliga egenskaper. Jesus’ huvudbudskap är att vi ska älska varandra. När maskerade män därför ropar att ”Gud är stor” medan de dödar, skövlar och våldtar kvinnor, blir det kortslutning i huvet på mej. Religiöst våld och begränsad kvinnomakt är verkligen två av världens största problem och går emot allt som jag tror på.
woman_power

female_symbol

Med större kvinnligt inflytande i världen, skulle det satsas mindre på vapen och mer på mat, skolor och sjukvård. Banker som ger s.k. ’mikrolån’ till fattiga människor, ger dem därför helst till kvinnor, för då kommer pengarna även barnen till godo. En politik eller religion, som begränsar kvinnors inflytande gör därför världen sämre.
Hur ska vi då vända på skutan och göra världen bättre? Jo, mera makt åt kvinnorna. Världen blir inte perfekt för det, men tveklöst mycket bättre!

© Ingemar Olsson

Kommentera

© 2016 little beat music • ALL RIGHTS RESERVED • Webmaster : Fariborz Gudarz