Svenskhet enligt SD
by on mars 22, 2016 in BLOG

Svenskhet enligt SD

svensk_flagga_web
newspaper

Anders Östlund (SD) skrev en insändare i Nerikes Allehanda, som jag besvarade.

Östlund glorifierade den svenska vikingatiden, då det enligt honom fanns ”samhörighet med familjen och klanen” och citerade en lovsång till Oden ur Havamal (900-talet). ”Den svenska kulturen förstördes helt när (den osvenska) kristendomen kom till landet”.


I insändaren stod också att (citat) ”Solidariteten i förhållande till det mänskliga kollektivet återupprättades dock i viss mån av socialismen, fram till dess att nyliberalismens ”satsa på dig själv” slog igenom.” (slut citat)
Nu menade Östlund att Sverigedemokraterna skulle ställa allt tillrätta genom (citat) ”sund individualism, kompletterad med ett kollektivt ansvarstagande… Den svenska nationen är folkhemmet – och nationalismen är kärleken i folkformat.”(slut citat)


Två dar senare skrev jag en insändare i samma tidning:

viking_web

Vikingatiden är förbi, Anders

Östlund och hans partikamrater längtar tillbaka till vikingatiden, då dom tror att Sverige var ”rent” från utländskt inflytande. Som ett kuriosa, kan jag ju nämna att Havamal troligen skrevs i Norge (häpp!)
Östlund hävdar att släkt- och familjesammanhållningen på vikingatiden var mycket bättre än den nånsin varit sen dess. Jesu budskap om att visa kärlek mot ALLA – långt utanför den egna klanen – anser Östlund vara en svacka i den svenska historien. Enligt honom varade den svackan i 1000 år, tills socialismen (!) medförde en tillfällig uppgång.
Den hyllningen var överraskande. Vet inte Östlund att socialismens fader, Karl Marx, var tysk, med judiskt ursprung.

Jag utgår från att Östlund är representativ för hur en sverigedemokrat tänker. Han sitter ju i Örebro läns landsting. Det enda positiva med hans inlägg, är att han kliver fram i ljuset så att dom som röstat på honom kan tänka ett varv till.
Allra futtigast blir det när han sätter likhetstecken mellan kärlek och nationalism! Jag ryser.
Men om Östlund och hans partikamrater vill återskapa vikingatiden, så tror jag ändå att dom jobbar i motvind.

Ingemar Olsson
Artist och låtskrivare


Kommentera

© 2016 little beat music • ALL RIGHTS RESERVED • Webmaster : Fariborz Gudarz