Hur jag skrev ”Du vet väl om att du är värdefull”
by on mars 22, 2016 in BLOG

Hur jag skrev ”Du vet väl om att du är värdefull”

En dag ringde det i telefonen:

– Hej, Ingemar, det är Bengt Roslund. Jag producerar just nu en TV-serie, som heter Sång på gång.
Serien bygger på att olika sångförfattare skriver en helt ny sång, till varje program. Du skriver ju
sånger. Och nu undrar vi om du vill vara med.

– Oj! svarade jag, det låter väldigt svårt. Jag vet inte om jag kan skriva sånger så där på beställning.
När ska den vara klar, i så fall?

– Vi skickar ett kontrakt, där du lovar att vara klar inom tre månader. Sen ska sångare och musiker öva in sången till programmet, som sänds ett par veckor senare.
Vi vill gärna att du själv är med och framför sången. Direktsändning i TV om tre och en halv månad alltså. Vad säger du?

Jag blev alldeles knäsvag.
– Men tänk om jag inte kommer på nånting! Vad händer då?

– Ja, det blir ju kontraktsbrott, förstås. Men du kommer säkert på nånting. Jag ska förresten hälsa från Göte Strandsjö, som också är med. Han har skrivit flera sånger ”på beställning” och tycker inte det är så svårt. Vi kan väl skicka ett kontrakt, så får du fundera på saken och skriva på, om du känner att du vill vara med. Och vågar!

Efter samtalet satt jag ganska länge med telonluren i handen. Hur skulle jag göra? En dag senare damp det ner ett stort brunt kuvert i min brevlåda. Där låg kontraktet.

Att hitta på en ny melodi inom tre månader kändes inte så svårt. Nya melodier har alltid dykt upp i min skalle, så länge jag kan minnas. Och inom tre månader skulle säkert nån av dom vara tillräckligt bra för ett TV-program.
Men texten ? !
Bengt hade berättat att programmet hade ungefär 1,5 miljoner tittare varje gång.
Vad säger man till en och en halv miljon människor, som man inte känner?
Vad säger man förresten till EN människa, som man inte känner? Hur inleder man över huvud taget ett samtal? Vad är det första man vill säga, om man vill ha kontakt med en annan människa?
… Tankarna for runt i huvet på mej.

Hur som helst så skrev jag på det där kontraktet och skickade tillbaka det till TV-producenten. Nu hade jag tre månader på mej.

Den som medverkar i TV, kan lätt uppfattas som förmer än den som bara tittar på.
Om nu den som skulle se och höra mej sjunga den här nya sången uppfattade mej så … ja, då skulle det bli svårt att nå fram med det jag verkligen ville säga. Och vad ville jag säga?

Många tankar och böner senare hade jag insett, att det var det här min text skulle handla om. Jag ville rikta mej direkt till lyssnaren och talar om att han eller hon är precis lika viktig, som en sångförfattare som framför en nyskriven sång på TV. Och inte bara det. Varenda människa är helt unik, oersättlig och älskad precis som hon är. Av Gud! Alltid.

Snart hade jag fått idén till en första textrad: ”Du vet väl om att du är värdefull”. Melodin kom av sej själv. Eller kanske vi ska säga att både text och melodi kom från Gud. Fast det återstod en hel del jobb, innan hela sången var klar. Inspiration och transpiration. Det brukar hänga ihop när jag skriver mina sånger.

I TV-programmet frågade sen Bengt Roslund hur jag kunde säga, att Gud älskar varenda människa, utan att ställa några krav.

– Är det inte så, att Gud kräver omvändelse, bot och bättring, innan människan blir accepterad?

– Nej! Jesus själv gjorde inte så. Han mötte varenda människa med total kärlek och accepterade alla. Barn och vuxna, kvinnor och män, fattiga och rika, judar, araber, greker och afrikaner – allihop. Och så tror jag att vi också ska göra.

Jag minns inte exakt hur orden föll. Men jag vet att jag sa nåt om att ingen människa är felfri, så det där med bot och bättring är nog inte helt galet. Den tanken dyker också upp i slutet av andra versen: ”säga ja eller nej”.
Men den ständiga refrängen måste alltid vara att du är älskad som du är. Trots allt. Värdefull!

© Ingemar Olsson

SE OCH HÖR LÅTEN PÅ YOUTUBEIn heart

  https://youtu.be/9J-PUOW5k-Q

 

2 Responses to Hur jag skrev ”Du vet väl om att du är värdefull”

 1. Bertil Norresjö says:

  Idag på morgonen kom jag att tänka på 🎶 sången ”Du vet väl om att du är värdefull”. Skrev frasen och sökte på nätet – och hittade ”Hur jag skrev sången ”Du vet väl om …” av Ingemar Olsson. Jag är ingen flitig ”delare” på FB men den här berättelsen fastnade jag för och har inte hört, sett eller mött tidigare. Den vill jag dela i dessa tider och tillägger en delning i överförd bemärkelse till det som ligger nära: ADVENT! Jag vill önska en GOD och VÄLSIGNAD 1.Advent. Själv ska jag söka någon inspelning av någon Adventsmusikgudstjänst förutom dagens möjlighet att lyssna till det som sänds år 2020.
  Med ❤️varma hälsningar Bertil

 2. Karin O says:

  En underbar sång med de sannaste textrader jag vet. ❤ Dessa rader beskriver, i hjärtat, vad jag känner som förälder för mina barn.

  Tack för denna, Ingemar!

  ”Du vet väl om att du är värdefull
  Att du är viktig här och nu
  Att du är älskad för din egen skull
  För ingen annan är som du!”

Kommentera

© 2016 little beat music • ALL RIGHTS RESERVED • Webmaster : Fariborz Gudarz