Den provisoriska kyrkan
by on mars 21, 2016 in BLOG

provisorisk_kyrka
Behöver Sverige en ny kyrka?
– Nej, det finns redan för många!
Eller:
– Det behövs inga kyrkor över huvud taget
… om man med ”kyrkor” menar byggnader i sten eller trä.
Dom kan vara bra att ha, men är inte nödvändiga.

Det världen däremot behöver, är människor som lever ut sin tro på Jesus!
Som gör allt för att leva på hans sätt: Öppet, engagerat, kärleksfullt, förlåtande, radikalt, uppoffrande, inkännande, osjälviskt, modigt, generöst …
Sådana människor kan det aldrig bli för många av. Det tror jag att ”mannen på gatan” också håller med om. Ja, inte bara håller med. Antagligen är det precis så som han själv också vill leva. Gärna tillsammans med andra.
Tre gamla kyrkliga organisationer har just gått ihop.
Hade missions- baptist- och metodistorganisationerna haft bättre ekonomi, hade det säkert aldrig hänt.
Men ändå …

Nu kallar dom sig gemensamt för Equmeniakyrkan och har chansen att visa att Jesus själv är viktigare än olika uppfattningar om honom. Kommer dom att lyckas … eller blir det som förr i alla organisationers  historia: Maktkamp och internt käbbel?

Men tänk om dom lyckas!
… lyckas berätta för människor runt omkring, att dom behövs och är välkomna:
”Vi bygger en kristen gemenskap där man får vara annorlunda. Man får ifrågasätta. Man får tvivla. Man får tro. Man får påverka. Och alla behövs.
”Gud älskade världen och gav den sin son”

Den svenska statskyrkan är död. Den gamla ”föreningskyrkan” likaså. Det är bra.
Kyrkan måste utvecklas … berätta om Jesus i vår tid.
Berätta och tolka. Om och om igen.
Bibeln är en översättning.Den har skrivits ner och tolkats i tusentals år av olika människor på många olika språk. Diskussionen fortsätter.

Men inte bara snack. Verkstad också.
Världen behöver rättvisa och fred. Mitt samhälle behöver en ungdomsgård, en skola och ett äldreboende, som är till för människor (inte för aktieägare!). Jesus idag, precis som då: ”Det ni har gjort mot en av mina minsta, det har ni gjort mot mej” 

Varje kyrka är preliminär. Provisorisk. Och varje gemenskap står i obruten dialog med samhället runtomkring. Ingen kyrka i världshistorien har varit fullkomlig. Inte ens den allra första (Se bara på församlingen i Korinth på 40-talet e.Kr.)

Sverige – och världen behöver definitivt en NY kyrka. Nya människor som söker sig närmare Jesus. En ständigt på nytt reformerad kyrka, full av Guds kärlek, uttryckt av och för dagens människor.
Jesus är aktuell!

© Ingemar Olsson

Kommentera

© 2016 little beat music • ALL RIGHTS RESERVED • Webmaster : Fariborz Gudarz