The Good Guy
by on mars 20, 2016 in BLOG

”The Good Guy”

NYtaxiPå väg från Manhattan till La Guardia Airport, tillsammans med 8 andra personer i en linjebil.
Vår unga kvinnliga chaufför trodde att jag bluffade, när jag sa att jag hade dom två dollar, som fattades till biljetten, i min resväska. Men nu står jag i bagageutrymmet längst bak i bilen med pengarna i handen.

Jag lyckas fälla ihop resväskan igen och kryper sen över säten, ryggstöd och medpassagerare fram till chauffören. Triumferande räcker jag henne en 50-dollarsedel.

– Här är pengarna, säger jag. Där ser du att jag inte försökte lura dej. Jag är alltså en en av ”the good guys” , eller hur?
Hon svarar med en grimas och tar emot pengarna. Nu får jag också tillbaka min klocka, som hon tagit som pant.

– Har du ingen mindre sedel? frågar hon sen.

– Nej, tyvärr, svarar jag och vänder mej mot mina medpassagerare. Är det någon som har växel på en 50-dollarsedel?

Alla skakar på huvudet.

– Jag får väl försöka växla sedeln, när vi kommer fram, säger vår unga chaufför, behåller min 50-dollarsedel och kryssar vidare mellan skyskraporna. Vid det här laget har hon tinat upp betydligt i sin attityd till mej.

– Hon inser tydligen att jag är en ”good guy” tänker jag och fäller några beska kommentarer om Amerika i allmänhet och New York i synnerhet. Jag syftar klart och tydligt på det faktum, att hon var nära att slänga av mej från bilen för att jag inte kunde betala hela biljetten på en gång.

– Så här skulle det aldrig gå till i Sverige, säger jag.

Chauffören lyssnar uppmärksamt

– I Sverige blir man trodd på sitt ord. Där utgår man från att folk talar sanning, tills man blir överbevisad om motsatsen … Och skolorna är gratis och sjukvården är fri … och ingen behöver svälta …
Ju längre jag talar, desto bättre verkar Sverige och svenskarna. Det är märkligt hur det blir, när man kommer utomlands.

– Eftersom nästan alla i Sverige har månadslön, så behöver ingen lura sina medmänniskor för att tjäna några kronor mer. På så vis är det lättare att vara generös och tro gott om folk. Därför är Sverige mycket mjukare än USA.
Det där sista säger jag för att jag utgår från att min unga chaufför jobbar på ackord. Ju fler 8-dollars biljetter hon säljer, desto högre lön får hon. Hon tjänar kanske 1 dollar på varje såld biljett. Om jag hade fått åka med för 6 dollar, så hade hon förlorat 1 dollar.

– I Sverige däremot hade det inte varit några problem, tänker jag.
Jag känner det som om jag tillhör världens mest rättfärdiga folk och mitt hjärta slår stolta blå-gula slag..

Snart är vi framme vid flygplatsen. Dom andra passagerarna försvinner åt olika håll med sina väskor. Den unga tjejen, som har varit min chaufför, står utanför bilen med min 50-dollarsedel i handen och ser villrådig ut. Hon skulle behöva växla den, men törs tydligen inte lämna bilen i den livliga trafiken runt flygterminalen.

– Hur gör vi nu då? undrar jag.
Om hon inte hittar växel, får hon aldrig dom 2 dollar, som hon var beredd att kasta av mej från bilen för. Mycket intressant! Där står hon och där står jag , ”the good guy” från Sverige med sitt gitarrfodral och en blytung resväska. Hur ska vi lösa detta? Plötsligt får jag en riktigt genomsvensk ide.

– Ger du mej nåt kvitto på att jag har betalat 8 dollar för den här resan?
Tjejen slår ner blicken.
– Biljettblocket ligger kvar på hotellet. Så nåt kvitto kan du tyvärr inte få.
– Då har jag ett förslag, säger jag. Du ger mej min 50-dollarsedel, behåller dom 6 dollarna själv och ger mej inget kvitto!
Hon funderar två sekunder, rycker sen på axlarna och ger mej min sedel
– Jag antar att jag inte har nåt val.
Både hon och jag vet, att hon nu har chansen att lura sitt företag på 7 dollar. Vi vet också alldeles säkert att jag har tjänat 2 dollar på kuppen. Jodå, det där knepet med svarta pengar utan kvitto har jag lärt mej hemma i Sverige.

Chauffören hoppar upp i sin stora amerikanska bil och försvinner med en rivstart. Kvar står jag med mina pengar i handen.

Men glorian, som liksom hade svävat över ”the good guy” från Sverige, lyfter sakta upp bland bensinångorna på La Guardia Airport och försvinner i fjärran.

Början av historien …
NEW YORK ÄR EN TUFF STAD

One Response to The Good Guy

  1. Ingemar Olsson | New York är en tuff stad

Kommentera

© 2016 little beat music • ALL RIGHTS RESERVED • Webmaster : Fariborz Gudarz