Dold agenda
by on januari 22, 2015 in BLOG

– Du får välja först, sa Lillebror till Karlsson.

Framför dom låg två kolor. Den ena var dubbelt så stor som den andra. Och det var förstås den som Lillebror ville ha. Men han förstod samtidigt att det var just den kolan som Karlsson också ville ha. Hur skulle han göra? Jo, han skulle låta Karlsson välja först! Lillebror hade nämligen lärt sig att vara artig och han utgick ifrån att Karlsson hade lärt sig att vara artig på precis samma sätt.

– Allt vad ni vill att människor ska göra mot er, ska ni också göra mot dem, sa Jesus.

Det kallas ”Den gyllene regeln”. De flesta håller med om, att ifall alla levde enligt den skulle världen bli mycket, mycket bättre! Men vad händer om man precis som Lillebror smutsar ner den gyllene regeln och försöker använda den till sin egen fördel?
Astrid Lindgren beskriver det som vanligt både pedagogiskt och kul.

– Tack, sa Karlsson, tog den största kolan och svalde den hastigt.
Lillebror stod helt handfallen.
– Jamen … du fick ju välja först!
– Om du hade fått välja först, vilken kola hade du tagit då? sa Karlsson.
– Jag hade tagit den minsta, sa Lillebror. Det hade jag verkligen!
– Jamen, det var ju den du fick också, sa Karlsson. Så vad gnäller du för?

Karlsson avslöjar Lillebrors egoism. På ytan verkade han vara artig. Men det var inte vad han innerst ville vara. Han ville bara ha den största kolan! Det var hans dolda agenda.

– Den som ödmjukar sig, ska bli upphöjd, sa Jesus.

– Aha! tänker jag. Jag vill bli upphöjd. Jag vill bli störst och bäst och mäktigast. Därför spelar jag alltså ödmjuk, för att i nästa led uppnå det jag innerst inne vill. Precis som Lillebror.
För innerst inne är jag en egoist. Eller är jag verkligen det? Innerst inne?

– Det är saligare att ge än att ta, sa Jesus.

Jo det är sant. Hur lycklig är man – innerst inne – när man har drivit igenom sin egen vilja på andras bekostnad … utnyttjat andra för att få sin egen vilja fram?

Karlsson på Taket var ingen ängel. Även om han kunde flyga. Han spelade bara det egoistiska spelet ännu skickligare än Lillebror. Men … han fick ju också sitt straff, för när Karlsson hade svalt sin kola, så hade Lillebror sin kola kvar. Mindre, visserligen, men ändå. ”Skrattar bäst, som skrattar sist” … ”Skadeglädjen är den enda sanna glädjen” Ordspråken är många. Av skiftande djup och värde.

Men en sak är klar. Jag behöver bli omvänd från min egoism. Varje dag. Om och om igen.

Så här sa en god vän till mig igår:
”Ödmjukhet är en märklig sak. För när man vet att man äger den, så har man redan förlorat den.”

Det var ett citat, han visste inte var han hade hört det. Men själv heter han Bergman. Det var av honom jag hörde det. Väl värt att citera.

© Ingemar Olsson

Kommentera

© 2016 little beat music • ALL RIGHTS RESERVED • Webmaster : Fariborz Gudarz