Hönan eller ägget
by on mars 22, 2016 in BLOG

hona

Hönan naturligtvis!
Eftersom det är hönan som värper ägget. Utan hönan blir det inga ägg.

Ägget förstås!

Ägget förstås!

Eftersom varenda höna en gång varit en liten kyckling, som kommit ut ur ett ägg. Alla hönor har en gång varit små ägg. Utan ägg – ingen höna. Så enkelt är det.
Om vi följer historien bakåt, så träffar vi på en lång rad av både hönor och ägg. Antalet ägg är dessutom betydligt större, eftersom inte alla ägg blir befruktade och får utvecklas till kycklingar i lugn och ro.
Många ägg blir målade och uppätna till påsk. Själv vill jag ha mina ägg så där lagom hårdkokta, så gulan fortfarande är lite lös.
En del ägg blir det pannkaka av.
Vissa befruktade ägg utvecklas till tuppkycklingar. Tupparna spelar en viktig och avgörande roll i varje hönas liv. Utan tupp blir det inte heller någon höna. Till påsk tänker vi alldeles särskilt på en bestämd tupp, som påminde aposteln Petrus om att det höll på att gå galet (ursäkta vitsen) Men om vi nu enbart följer den rad av hönor och ägg som i rakt nedstigande led är varandras mödrar, så hamnar vi med nödvändighet många tusen, ja kanske miljoner år tillbaka i tiden. Allra längst bak i denna långa kedja av hönor och ägg hamnar vi slutligen i vad vi kan kalla Edens hönsgård, hos själva ursprunget till alla världens hönor, tuppar och ägg. Och vad är det då vi finner? En höna eller ett ägg?
Med hjälp av Einsteins ”krökta rum” kanske vi har lyckats få den långa kedjan av hönor och ägg att böja sig, så att vi på något sätt är tillbaka där vi började. Ägget är ju också för många en symbol för evigheten. I det lilla ägget finns livets hemlighet, osynlig och obegriplig för oss som står utanför. Hur det av gulan och vitan där innanför skalet kan bli både näbb, klor och fjädrar, är ett mysterium, som jag inte kan förklara. Jag tror att det fungerar, men jag begriper inte hur det går till.
Einsteins krökta rum har väl förresten ingenting med vår långa kedja av hönor och ägg att göra. Historien har väl ändå en början någonstans. ”I begynnelsen skapade Gud” … vaddå? Ett ägg eller en höna?
Var det ett encelligt ägg i havet, som så småningom rullade upp på land och kläcktes? Jag tycker i varje fall att dom ska vara lagom hårdkokta. Exakt fem minuter i kokande vatten brukar bli bra. Med salt.

Ingemar Olsson

Kommentera

© 2016 little beat music • ALL RIGHTS RESERVED • Webmaster : Fariborz Gudarz